Gibalno-čutni projekt vrtca Čriček

Ideja o našem gibalno-čutnem projektu, kot ga same poimenujemo, se je pojavila ob ponovnem odprtju vrtcev. Strinjale smo se namreč, da je bilo staršem doma težko omogočiti otrokom toliko raznolikih dejavnosti, kot jim jih vsakodnevno ponujamo v vrtcu. Ker ob trenutnem tempu življenja marsikdo nima dovolj časa, da otroka pelje na travnik in v gozd, smo bile skupnega mnenja, da je otrokom potrebno zagotoviti čim več dejavnosti, ki se odvijajo na prostem. Pogovarjale smo se o tem, kako čudovito igrišče imamo v naši enoti in se strinjale, da na njem ostaja še veliko prostora, ki bi ga lahko izkoristile, da otrokom ponudimo nekaj več.

Kot vemo, otroci prve izkušnje in znanja pridobivajo s pomočjo uporabe čutil, obenem pa otrok največ informacij ponotranji takrat, ko so mu le-te podane med gibanjem. Pogovor je stekel, beseda je dala besedo in dogovor o izdelavi čutne poti je bil tu. Takoj smo se lotili dela in ker smo imele podporo s strani vodstva, smo hitro pridobile potreben material za izdelavo. Vulkanizerstvo je doniralo odpadne gume, med tem ko so nam pri Goriški hiški pripravili pokrove zanje. Skrbno smo načrtovale zaporedje različnih materialov in poskrbele, da otroci med hojo po čutni poti prehajajo iz mehkega v trdo, iz trdega v malce bodičasto in nato spet v mehko. Različni materiali, kot so na primer soški kamni, seno in mivka, bodo otrokom dali veliko možnosti za raziskovanje narave obenem pa tudi za raziskovanje vseh svojih čutov. Na pokrove, s pomočjo katerih bodo materiali ostali suhi, smo zapisali števila, ki nam bodo v pomoč pri različnih vodenih aktivnostih. Ker so pokrovi gladki in veliki pa so primerni tudi za sedenje in tako za izvajanje različnih pogovorov v naravi. Ker smo želele to nadgraditi, smo poleg čutne poti otrokom pripravili še dve spremljevalni aktivnosti, ki pripomoreta k razvijanju koordinacije. Prva je skakanje po zarisanih stopinjah, druga pa sledenje dlanem.

Dan po izdelavi je sicer deževalo, tako da presenečenje otrokom še ni bilo razkrito, vendar smo bile tudi dežja vesele, saj smo lahko videle ali bo naš mali projekt prestal tudi to preizkušnjo. In jo je. Že po nekaj dneh so se otroci veselo igrali na čutni poti in drugih pripravljenih aktivnostih.

Ko  nas vprašajo ali je projekt končan … takrat pa povemo, da še ni, saj si želimo v naslednjem letu pripraviti še kakšno aktivnost, ki bo dodatno razveseljevala otroke in jim omogočala, da svoj potencial razvijejo do konca in čez. Naloga zaposlenih v vrtcu je namreč prav to.

 

 

                       

 

                                 

 

 

 

 

ZDRAVJE V VRTCU V ENOTI JPS

ZDRAVJE V VRTCU V ENOTI JPS Nacionalni inštitut za javno zdravje že 16 let vodi program Zdravje v vrtcu. Vanj smo vključeni tudi otroci in strokovni

LUTKOVNA PREDSTAVA

LUTKOVNA PREDSTAVA OPIČJA UGANKA ALI MAMICA KJE SI HIŠA OTROK IN UMETNOSTI   V sodelovanju z društvom Hiša otrok in umetnosti smo si ogledali lutkovno

Dostopnost