MASLO IZPOD NAŠIH PRSTKOV-CV

… no, takšno maslo znamo ustvariti pa samo kresničke…

Bliža se tradicionalni slovenski zajtrk pri katerem se na mizi vedno znajde tudi maslo. V oddelku Kresničke nas je zanimalo kako so maslo pripravili nekoč in kako ga lahko pripravimo danes. Najprej smo si skupaj ogledali videoposnetek na platformi youtube – Planšarski muzej in priprava masla. Pri tem smo bili še posebej pozorni iz česa naredimo maslo in na kakšen način sploh nastane. Navdušeni smo bili nad pinjo in načinom uporabe. Zelo zanimiv pa nam je bil tudi podatek, da maslo izdelamo iz smetane.

https://www.youtube.com/watch?v=xVROLLIQbso

 

Zavihali smo rokave in se tudi sami lotili izdelave masla. Kuharice iz vrtca so nam priskrbele smetano, vzgojiteljici pa sta v vrtec namesto pinije prinesli kar električni mešalnik. Smetano smo prelili v veliko posodo in mešanje se je začelo.

 

Čakali smo kar nekaj časa preden je bilo maslo nared. Poleg masla pa se je v posodi nabrala prav posebna tekočina. Vzgojiteljici sta povedali, da je to pinjenec, ki je tudi zelo zdrav. Z veseljem smo ga poskusili in bili kar malo žalostni, ker ga je tako hitro zmanjkalo.

Maslo  smo morali potem stisniti in iz njega iztisniti še zadnje kapljice pinjenca, nato pa smo ga položili v lesen kalup ter silikonske modelčke.

Kalup je bil narejen še »po starem« in za vzorček je imel prav posebno rožo, ki raste v slovenskih planinah – Planiko. Silikonski modelčki pa so bili z motivom kranjske sivke.

 

Vse skupaj smo odnesli v hladilnik, da se je maslo ohladilo. Po dobri uri smo modelčke z maslom preverili in ugotovili, da nam je izdelava masla uspela.

 

Seveda, smo ga morali tudi poskusiti. MMMM, še zdaj bi ga jedli, če ga ne bi tako hitro zmanjkalo.

Bi poskusili tudi vi?

Dostopnost