DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE – KAPELA (Mavrični palčki)

Naslov letošnjih DEKD: »Redka in dragocena znanja, spretnosti in poklici«

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine – DEKD smo se na Kostanjevici – Kapeli udeležili delavnice v organizaciji novogoriške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine v sodelovanju s Frančiškanskim samostanom na Kostanjevici.

Otroci in strokovna delavca smo se pod vodstvom zaposlenih na Zavodu za varstvo kulturne dediščine seznanili in spoznali veliko novega in tudi poučnega.

  1. Prepoznavali so ali je na fotografiji slika ali kip, ogledali so si notranjost cerkve in si ogledali grobnico Bourbonov …
  2. Spoznali so poklic restavrator, kaj dela in zakaj je njegovo delo pomembno (vodička je restavratorja poimenovala “zdravnik za slike”).
  3. Preizkusili so se s “čiščenjem slik” – enim izmed del restavratorja in si sami pripravili pripomoček za čiščenje (na palčko so ovili vato, jo pomočili v vodo, iz vate nato iztisnili odvečno vodo in pričeli s čiščenjem slike).
  4. Pri ogledu Škrabčeve knjižnice smo se seznanili s pomenom hrambe »starih«, dragocenih knjig, s sestavnimi deli knjige, videli smo najmanjšo in največji knjigo iz njihove zbirke, se na kratko seznanili z njihovo zgodovino, po zunanjem videzu smo primerjali »stare« knjige in knjige, ki jih imamo danes na razpolago, spoznali smo čisto drugačno knjižnico, kot jo poznamo danes,.. Vodička nas je seznanila tudi z izvorom poimenovanja kraja – Kostanjevica.
  5. Otroci so si izdelali krono. Zakaj krono? Zato, ker so krono zadnjega francoskega kralja ukradli in je niso do današnjih dni izsledili.

Dopoldne je bilo zanimivo in ustvarjalno.

 

Dostopnost