Utrinki

Dan zemlje

Skupina Sončki iz enote Kekec so počastili svetovni dan zemlje

Druženje z oskrbovanci Doma upokojencev Nova Gorica

Zadnje čase tako mladi kot malo manj mladi pogrešamo medgeneracijska druženja. V enoti Kurirček in Kekec smo se odločili, da je čas, da z otroki razveselimo oskrbovance Doma upokojencev Nova Gorica s pesmijo, plesom in kamišibaj gledališčem. Tako smo s pomočjo gospe Mojce iz DUNG organizirali čudovito srečanje v parku pred Domom upokojencev. Otroci iz oddelkov Gobice, Želodi in Kostanji iz enote Kurirček ter Ribe in Metulji iz enote Kekec so zapeli nekaj pesmi, in sicer So ptički se ženili, Enkrat je bil en škrat, Zajček Zlatko, Mi se imamo radi, slavljencem med oskrbovanci pa Vse najboljše. Seveda smo tudi

DAN SEJANJA MEDOVITIH RASTLIN

Da bi se naravi zahvalili in zanjo nekaj dobrega postorili, smo skupaj z gospo Heleno Zorn iz ZGS posadili drevo Tulipanovec.

Gregorjevo

Gregorjevo naj bi bilo po starem julijanskem koledarju prvi pomladni dan

Sončki radi ustvarjajo …

V oddelku Sončki otroci zelo radi ustvarjajo. Tokrat se predstavljajo z različnimi tehnikami, ustvarjali pa so ob različnih priložnostih (pust, izdelki na temo pomlad, barvanje jajc).    

POMLAD V JULKI

POMLAD V JULKI Na polju rožice cveto, na drevju pa ptički pojo, z neba nam sveti sonček zlat, že prišla je k nam pomlad. 

MAMIMA LJUBEZEN

Otroci in strokovni delavki oddelka Kostanji so za mamice pripravili čudovito presenečenje.

SKRB ZA PTICE POZIMI

Ker nas ptice s svojim petjem razveseljujejo vse leto smo se v skupini Zajčki odločili, da jim v mrzli zimi priskočimo na pomoč.

ŽELETINASTI IGLUJI

Želatinaste kocke smo morali najprej narezati, nato nalagati in odpeljati na “gradbišče”

IGRA Z LEDOM

V skupini Muce smo se sprehodili  tudi na Antarktiko.

POMOČ UKRAJINI

V enoti Najdihojca smo se odločile za pomoč Ukrajini.

Za otroke iz Ukrajine

V enoti Ciciban smo stopili skupaj z Rdečim križem in s pomočjo staršev zbrali sanitetni material in higienske pripomočke za otroke in odrasle.

POHOD GOZDNI ŠKRATEK

V soboto, 12. 2. 2022 so se otroci iz skupine Ježki in Sončki, iz vasi Šmihel podali v gozd pri izviru Lijaka.

Prešernov dan

Tako kot vsako leto, smo tudi letos v enoti Ciciban obeležili slovenski kulturni praznik.       ,  

Obiskala nas je Befana

V četrtek, 6. januarja, so nas obiskali otroci iz enote Kurirček. Na upravo vrtca so prinesli darilo čarovnice Befane.

Svetovalni delavec

Temeljna naloga svetovalnega delavca je, da se na podlagi svojega posebnega strokovnega znanja preko svetovalnega odnosa in na strokovni avtonimni način vključuje v kompleksno reševanje pedagoških, psiholoških in socialnih vprašanj vzgojno-izobraževalnega dela v vrtcu s tem, da pomaga in sodeluje z vsemi udeleženci v vrtcu in po potrebi tudi z ustreznimi zunanjimi ustanovami. Svetovalna služba v vrtcu pomaga in sodeluje z osnovnim namenom, da bi bili vsi posamezni udeleženci v vrtcu: otroci, vzgojitelji in drugi strokovni delavci, vodstvo vzgojno-izobraževalne ustanove in starši ter vzgojno-izobraževalna ustanova kot celota čim bolj uspešni pri uresničevanju temeljnega in v tem okviru vseh drugih sistemsko

O svetovalni službi

Sedež svetovalne službe je na upravi vrtca, Kidričeva 34 c, tel. 335 89 00. Svetovalno delo je namenjeno vsem otrokom, s poudarkom na preventivnem in razvojnem področju. Svetovalna delavka sodeluje v pogovorih in pri iskanju rešitev otrokovih posebnosti in težav. Temeljni vzgojno-izobraževalni cilj vrtca ter v tem okviru tudi temeljni cilj svetovalne službe v vrtcu je optimalni razvoj otroka.

Obisk umetnice Urše Toman

Nekega zimskega dne se nam je takoj po malici v dveh skupinah pri Modrih in Rdečih palčkih pridružila umetnica – kiparka Urša Toman.

VOŠČILNICE

V enoti Najdihojca smo se odločili, da praznike polepšamo tudi drugim ljudem.

Gozdni škrat

V sredo, 22. 12. 2021 se je po gozdu Panovec razlegalo poleg ptičjega petja tudi petje otrok iz Vrtca Najdihojca.

Pecivo za starejše

V okviru projekta ”Ti meni danes, jaz tebi jutri” smo se odzvali na povabilo akcije ”Pecivo za starejše”.

Lutkovna predstava

Otrokom smo z lutkovno predstavo  Zakaj je smreka tudi pozimi zelena (Švedska ljudska pravljica) , popestrile predpraznični čas.

OBISKAL NAS JE DEDEK MRAZ

Danes, 17. 12. 2021, nas je obiskal dobri mož – dedek Mraz. Vsi smo ga že nestrpno pričakovali. Spremljala ga je čudovita zajčica in poln koš daril. Zapeli smo mu nekaj pesmi, on pa nas je razveselil z darili. Preživeli smo čudovito dopoldne, pričarali smo si pravo praznično vzdušje.    

Pohod z lučkami

V ponedeljek, 13. 12. 2021, smo obeležili dan svete Lucije. Otroci iz enot Kurirček, Kekec in Najdihojca so izdelali lučke iz steklenih vazic, okrasili pa so jih na različne načine, z različnimi materiali. Nakup materiala, ki smo ga potrebovali za izdelavo lučk, so nam omogočile Goričanke (Turistično društvo Nova Gorica). Nastale so čudovite lučke, s katerimi smo se sprehodili po bližnji okolici naših vrtcev ter zapeli pesem Prižgimo si lučke. Kot zahvalo za sodelovanje so nam Goričanke podarile tri knjige, sodelujočim otrokom pa energetsko tablico.

Decembrsko ustvarjanje v Kurirčku

SNEŽENI MOŽ Tam na bregu mož stoji, v roki metlo on drži. Tam na bregu mož stoji, ker ni sonca, se smeji. Rdeč korenček mu je nos, v noge pa je čisto bos. Lonec star ima na glavi. To sneženi mož je pravi. Novoletne voščilnice že nastajajo …

Želodi krasijo novoletno jelko

ZDAJ, KO ČAROBNI PRAVLJIČNI ČAS, TIHO, POTIHO PRIHAJA MED NAS, ZDAJ KO ŠE LEPŠA STA DAN IN NOČ, DOBI PALČEK ČUDEŽNO MOČ. V SOBI STO LUČKIC, TISOČ ŽELJA; ZDRAVJA, VESELJA IN SREČO SVETA, PROSIMO SIVEGA DEDKA MI, NAJ VSAK TO DARILO DOBI.

VESELI DECEMBER V ENOTI JPS

V enoti Julka Pavletič Solkan se bodo v pravljičnem decembru odvile naslednje dejavnosti: – glasbene urice, – koncert klarinetista, – glasbena pravljica ”Kdo stanuje v tejle hiški” B. Vulič, – palančinkarnica, – praznična peka piškotov, – kamišibaj ”Darilo” L. Rusjan, – obisk Dedka Mraza, – krašenje vrtca, – izdelava voščilnic, – ogled animiranega filma, – koncert, – likovno ustvarjanje, – prednovoletno rajanje…

Zgodba o strašilu – Rumeni palčki

V jesenskih dneh so otroci skupine Rumeni palčki uživali ob gledanju predstave Zgodba o strašilu, ki so jo napisale in zaigrale vzgojiteljice.

Veseli december v enoti Kurirček

     Veselje, sreča, radost      naj napolnijo naše dni,        toplina naj doseže naša srca,           vsem le dobro naj se godi.  

Tradicionalni slovenski zajtrk

V tednu 15. – 19. 11. 2021, smo v enoti Ciciban izvedli dejavnosti vezane na projekt Tradicionalni slovenski zajtrk. Zeleni palčki so naredili likovni izdelek satje s polno sladkega medu. Z rutami so plesali kot čebelice. Rumeni palčki so si izdelali  pogrinjke (pihanka drevesa s tušem in slamico ter tiskanje čebel z zamaški). Posladkali so se s pečenimi kostanji in medenjaki, ki so jih sami spekli. Modri palčki so se odpravili na daljši sprehod in si ogledali čebelnjak pri OŠ Frana Erjavca. Izdelali so si čebelo (držalo za prtiček), ki so jo uporabili pri zajtrku. Oranžni palčki so izdelali trganko – jabolko po

EKSPERIMENTALNICE

22.10.2021 smo imeli na obisku Primoža in Matica iz e-hiše.

Mini olimpijada

24.09.2021 smo se udeležili Mini olimpijskih iger na stadionu.

Obisk gasilcev

V torek, 12. 10. 2021, so nas v enoti Ciciban obiskali gasilci gasilske enote Nova Gorica. Svoja vozila so parkirali na igrišču vrtca. Otroci so si imeli priložnost ogledati gasilsko opremo ter spoznati pomembnost in zahtevnost poklica gasilec.

TEDEN OTROKA – Razigran uživaj dan!

V enoti Ciciban so se v Tednu otroka odvijale dejavnosti, ki so popestrile otrokov vsak dan. Gibalne sposobnosti smo krepili na poligonu in ob jutranjem razgibavanju s predstavnicami Šole zdravja. Uživali smo v petju otroških pesmic ob spremljavi kitare in se sprostili v plesu. Mavrični palčki so obiskali razstavo gob v hotelu Sabotin, v Solkanu. Starejše tri skupine je obiskala sestra zobne preventive, s katero so si ogledali lutkovni film Sapramiška. Otroke smo vključili v prinašanje jesenskih plodov za različne dejavnosti in krasitev vrtca.                      

Male olimpijske igre

Mavrični in Rdeči palčki smo se udeležili Malih olimpijskih iger na mestnem stadionu in s tem obeležili svetovni dan športa.

Male olimpijske igre

Starejši skupini iz CV sta se udeležili malih olimpijskih iger na stadionu v Novi Gorici.  

Prvi dan jeseni

Otroci iz enote CV smo se na prvi jesenski dan odpravili na pohod v gozd Panovec.

SVETOVNI DAN HVALEŽNOSTI

Na svetovni dan hvaležnosti, so otroci iz skupine Oranžni palčki povedali, zakaj so hvaležni.

Zelo lačna gosenica

Otroci so poslušali zgodbo o gosenici, ki je bila tako zelo lačna, da je od ponedeljka do nedelje vase spravila veliko količino različnih dobrot.

Na gostovanju v enoti Kurirček

Zadnji topli poletni žarki so privabili v našo deželo pisano jesen. Mesec september je potrkal na naša vrata. Znova so se napolnile učilnice, igralnice in mesto je znova oživelo.

Prvi dan jeseni

Otroci iz skupine Kostanji smo prvi jesenski dan preživeli na svežem zraku. Šli smo na sprehod do Kapele.

Igrišče med bloki

Otroci iz skupine Kostanji se radi igramo z žogo ali s traki, še posebej na igrišču med bloki na Gradnikovi  ulici.     

Mini olimpijada

Na stadionu v Novi Gorici smo preživeli čudovito športno dopoldne.

SPREHOD ZA SPOMIN

Na svetovni dan Alzhajmerjeve bolezni smo se odzvali povabilu društva  Spominčica ter se z varovanci Doma upokojencev NG odpravili na skupni pohod do Bevkovega trga. Tam smo ob spremljavi harmonike zapeli pesem “Mi se imamo radi” ter se posladkali s sladoledom.

Teden mobilnosti

Dne 16.9.2021 sms se vsi oddelki iz centralnega vrtca odpravili na sprehod. S tem smo obeležili “Teden mobilnosti”. Koordinatorka za Evropsko trajnostno mobilnost na MONG-u, je otrokem razložila o pomenu gibanja ter jim razdelila balone. V tem lednu smo poleg tega z otroci izvajali najrazličnejše dejavnosti na to temo.  

Sprehod za spomin

Ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni so se vse skupine enote Ciciban udeležile Sprehoda za spomin.

PRVIČ V VRTEC

Spoštovani starši! Vstop v vrtec velika sprememba za vse – starše, otroka in vzgojiteljice! Je pa tudi nova priložnost, da se starš in otrok ponovno povežeta na drugačen način. Znan psiholog in bonding psihoterapevt Bogdan Polajner omenja 7 faz separacije do samostojne odrasle dobe. Prva fizična separacija je rojstvo, vse naslednje pa so čustvene separacije. In ena od prvih čustvenih separacij je odhod v vrtec. Otrok je čustveno navezan na svoje starše in svoje že poznano domače okolje – tam se počuti varno. Ob spremembi potrebuje čas, da lahko razvije zaupanje in sprejme nove ljudi in okolje, kjer se ponovno

Umetniki med najmlajšimi

Otroci so v okviru projekta SKUM vseskozi aktivni udeleženci v procesu priprave prostora, ustvarjanja in evalviranja.

Gibalno-čutni projekt vrtca Čriček

Ideja o našem gibalno-čutnem projektu, kot ga same poimenujemo, se je pojavila ob ponovnem odprtju vrtcev. Strinjale smo se namreč, da je bilo staršem doma težko omogočiti otrokom toliko raznolikih dejavnosti, kot jim jih vsakodnevno ponujamo v vrtcu. Ker ob trenutnem tempu življenja marsikdo nima dovolj časa, da otroka pelje na travnik in v gozd, smo bile skupnega mnenja, da je otrokom potrebno zagotoviti čim več dejavnosti, ki se odvijajo na prostem. Pogovarjale smo se o tem, kako čudovito igrišče imamo v naši enoti in se strinjale, da na njem ostaja še veliko prostora, ki bi ga lahko izkoristile, da

Pesmi našega vrtca

Vabljeni k poslušanju dveh pesmi nastale v enoti Julke Pavletič Solkan in solkanske ljudske.

Brošura ob 120. letnici vrtca v Solkanu

Ob 120. letnici vrtca v Solkanu smo strokovni delavci enote Julke Pavletič Solkan, v sodelovanju z nekdanjimi vzgojiteljicami in družino Julke Pavletič, pripravili brošuro.

Medvedi v projektu SKUM

V oddelku Medvedi  sodelujemo v večletnem projektu SKUM (sporazumevanje, kultura, umetnost), ki temelji na razvijanju povezave med vzgojno-izobraževalnimi ustanovami in umetniki ter kulturnimi ustanovami. S tem širimo inovativna in odprta učna okolja, podprta z novimi didaktičnimi pristopi, ki krepijo sporazumevalne zmožnosti otrok na vseh področjih. Projekt je podprt s strani Pedagoške fakultete Koper in z njihovo pomočjo je prišlo do sodelovanja z dramaturginjo in gledališko pedagoginjo Samanto Kobal. Vzgojiteljice smo najprej otroke senzibilizirale za pripovedovanje in za umetnost. Pri tem smo upoštevale nasvete predstavnic Pef Koper doc. dr. Barbaro Baloh, ki je strokovnjakinja iz področja književnosti in doc. dr. Edo

Dostopnost