Varna točka

Kaj so UNICEF-ove varne točke?

 

UNICEF-ove varne točke so različni javni prostori, kot so knjižnice, lekarne, cvetličarne, mladinski centri, trgovine, zavarovalnice, celo vulkanizerski servisi in podobno, v katerih so prisotni ljudje, ki nudijo otrokom trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

 

Pri nas, Varno točko, najdeš v Centralnem vrtcu, na Trubarjevi ulici 5.

 

https://www.varnetocke.si/

 

Zakaj Varna točka?

Otroci in mladi se pogosto znajdejo v stiski zaradi težav s sovrstniki, družino, so žrtve nasilja, so v stiski zaradi pritiskov v šoli, so se izgubili, ne morejo priti domov ali v stik s starši in ne vedo, h komu bi se obrnili po pomoč.

Varne točke pripomorejo k ustvarjanju ozračja večje varnosti za otroke in mladostnike v mestu, kjer primanjkuje prostorov, kamor bi se otroci lahko zatekli po pomoč in se počutili varne, oziroma predstavljajo dodatno možnost oblike pomoč.
Pomemben partner v projektu so občine, policija, centri za socialno delo in čez dva tisoč prostovoljcev v UNICEF-ovih Varnih točkah.

 

Kako Varne točke pomagajo?

UNICEF-ove varne točke so varen in prijeten prostor, kamor se lahko umakneš, če se znajdeš v kakršnih koli težavah:

  • lahko se fizično umakneš, če doživljaš kaj neprijetnega na mestnih ulicah;
  • lahko prideš po nekaj, kar v tistem trenutku potrebuješ, nasvet ali pa postaviti vprašanje, ki ti ne da miru;
  • lahko se pogovoriš o svoji težavi ali pa zgolj razrešiš kakšen svoj dvom.

Nudimo ti prostor, ki omogoča anonimnost, saj nihče ne bo vedel, kdo si in da imaš težavo.
Ko in če boš potreboval Varno točko, lahko vedno brez strahu vstopiš v prostor, ki je označen s posebno modro nalepko

 UNICEF-ova varna točka.

 

Izbereš si lahko katerokoli Varno točko, ki ti je najbolj simpatična. Odrasli v Varnih točkah ti bodo pomagali, če bo to v njihovi moči ali pa ti bodo dali več informacij, kaj lahko v tvoji situaciji storiš in kdo ti pri tem lahko pomaga, oziroma bodo poklicali na pomoč pristojno institucijo, ki ti bo v težkih situacijah nudila nadaljnjo pomoč. V Varno točko lahko na pogovor prideš kadarkoli.
V točko pa lahko prideš tudi kar tako … povedati kakšen vic ali kakšno drugo lepo novico, ni nujno, da UNICEF-ove varne točke obiščeš samo takrat, ko ti je težko.

Torej vedno … DOBRODOŠEL/A!

Dostopnost