Teden otroka v enoti Ciciban

Pravljica v znakovnem jeziku (društvo gluhih in naglušnih)

  • Predstavitev pravljice Mojca Pokrajculja kamišibaj v znakovnem jeziku.

DRUŠTVO GLUHIH IN NAGLUŠNIH – DGN – Mavrični palčki

V enoto smo povabili go. Mojco Komel, sekretarko društva gluhih in naglušnih, ki nam je skupaj s članico društva Tino Strel predstavila pravljico Mojca Pokrajculja (slovenska ljudska pravljica). Zgodbo sta pripovedovali tudi s kretnjami znakovnega jezika. Otroci so se seznanili z nekaterimi kretnjami, ki jih naglušne in gluhe osebe uporabljajo za sporazumevanje (spoznali so kretnje za poimenovanje posameznih živali, vljudnostnih izrazov, pojmov …). Spoznali so razloge, ki privedejo do slabega sluha oz. do izgube sluha, čemu služi slušni aparat, kako se njihovo vsakodnevno življenje razlikuje od našega (uporaba svetlobnih opozoril namesto glasovnih – bujenje, vhodni zvonec). Srečanje smo zaključili z učenjem pesmice »Medvedek« v glasovnem in znakovnem jeziku, katero so otroci ponavljali in peli še po njunem odhodu.

Telovadba z društvom Šola zdravja
Glasbene urice
Najprej smo razgibali svoja govorila, opeli glasilke, razmigali telo, nato pa smo se naučili pesem Kje živi pravljica.
Orientacijski pohod v Panovec

Skupaj s starši smo se odpravili na orientacijski pohod v gozd Panovec. Na poti so nas čakale uganke in naloge na temo gozda in gozdnih prebivalcev. Ko so bile vse naloge opravljene nas je na vrhu pričakala prav posebna naloga, iskanje skritega zaklada. Ker je bil zaklad res dobro skrit smo ga iskali kar nekaj časa, ko smo ga našli, pa smo se z njim vsi veseli posladkali.

Fotografije otrok ob njihovi najljubši stvari na tej gozdni poti (fotografije staršev):

Dan eksperimentov

Pri Modrih palčkih smo v Tednu otroka izvedli eksperiment “Vulkan”. S skupnimi močmi smo iz plastelina oblikovali vulkan. Nato pa že vsi nestrpno čakali, če bo naš vulkan resnično izbruhnil. V vulkan smo dodali malo detergenta, sodo bikarbono, nato pa še kis in zabava se je pričela. Opazovali smo izbruh vulkana in se pri tem zelo zabavali. Eksperiment je pri otrocih vzbudil veliko veselja, zanimanja in čudenja.
Ustvarjanje knjižnih kazal

»ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI«

Pri Mavričnih palčkih smo se z otroki pogovarjali o temi letošnjega tedna otroka »Zakaji in zatoji radovednosti«. Otroci so na povedali na katera vprašanja bi želeli dobiti odgovor. Ker so bila vprašanja vsebinsko zelo raznolika bomo nanje odgovarjali tekom šolskega leta v povezavi z načrtovanimi in nenačrtovanimi dejavnostmi.

Dostopnost