Tradicionalna slovenska kuhinja

Od 11. do 15. novembra je bil v vrtcu prav poseben čas. V tednu pred tradicionalnim
slovenskim zajtrkom, sicer tednu slovenske hrane, smo se v Mojci odločili, da bomo vsak
dan pripravili eno tradicionalno slovensko jed. Otroci so zavihali rokave in se z
navdušenjem lotili dela. 

    Sloni so skupaj z vzgojiteljicami zamesili testo za kruh, ga pustili vzhajati in nato
pripravili majhne okusne hlebčke.

 
Posebno zanimiva je bila priprava prleške gibanice pri Žirafah. Otroci so zamešali
slastna nadeva iz kisle smetane ter iz skute in ju namazali oziroma nanesli na pripravljeno
vlečeno testo.

Levi so spekli jabolčni štrudelj – z velikim veseljem so pomagali lupiti jabolka in
posipati dišečo cimetovo mešanico, ki je kmalu začela dišati po igralnici. 


Pri Zebrah pa so se odločili za peko piškotov. Pri tradicionalnem slovenskem zajtrku
je pomemna sestavina tudi med, zato so se seveda odločili za medenjake v različnih
oblikah.


Tako je v naši enoti cel teden lepo dišalo. Med kuhanjem smo si pripovedovali
zgodbe, opazovali, naredili, kar je bil kdo sposoben, in se zabavali. Ko pa je bila hrana
pripravljena, so vsi otroci v enoti okušali, kaj so spekli sami ali njihovi prijatelji. Vzdušje je bilo veselo, ponos na opravljeno delo pa še večji.
Takšni dnevi otroke naučijo sodelovanja in ohranjanja slovenske kulinarične tradicije
na najbolj okusen način.

Dostopnost